KALANDÁLYA

kialakításának folyamata (élő vagy telepített törzsre):

  • környezet felmérés, kijelölés

  • élőfa bevizsgálás

  • adottságoktól függő pályatervezés

  • szakaszelem gyártás

  • minősített használatbavétel


A pálya kialakításában statikai, valamint a kalandpályák üzembe helyezéséhez, üzemeltetéséhez kapcsolódó (MSZ EN 15567-1-2 szabvány) szabványi előírások vannak figyelembe véve. Kivitelezését meg kell előznie egy favizsgálói felmérésnek, melynek eredményéhez igazítottan lehetséges a pályák kialakítása. A létesítmény minden eleme szabványos, minősített anyagból, kötőelemből készül. A megfelelő teherbírás, állékonyság –biztonsági tényezővel rászámolva- statikai számítások alapján van alátámasztva.

A minősítést az ÉMI-TÜV SÜD Kft. minőségügyi, és biztonságtechnikai tanúsítványa igazolja.

 

biztonság: 


A magasban végzett feladatok során a biztosítás elve, a zuhanás lehetőségének kizárása a legfontosabb. A használó testét nem érheti káros „megtartási rántás”, minél kisebb zuhanási hossz mellett minél nagyobb energia elnyelése. Az esés lehetőségének kizárását a statikus elemek szavatolják. 

Az üzembe helyezést követő működtetés szabályozás szerint történik, melyben rögzítve vannak az egyes műszakos, időszakos felszerelés vizsgálatok, időszakos szerkezeti, statikai vizsgálatok rendje. A felszerelések tisztítása, tárolása, használatból történő kivonása, leselejtezése. Mentési, elsősegély nyújtási felszerelések napi szintű ellenőrzése.


felszerelés:


A „magaslati kötélpálya” szabadidős tevékenységkor, annak biztosításakor szükséges speciális hegymászó, kimondottan kalandpályákhoz kialakított felszerelések rendszerként történő használata szavatolja a megfelelő biztonságot.

Az UIAA (Nemzetközi Hegymászó Szövetség) minősítésével ellátott eszközök használata az irányadó.


Az élménypark üzemeltetéséhez szükséges dokumentációk:

nyilvántartási napló

magyar nyelvű használati utasítás

időszakos felszerelés felülvizsgálati jegyzőkönyv

kezelő végzettségét igazoló bizonyítvány  adatlap

fabevizsgálás
tervezés
építés